Koi hobby:

Wij zijn met koi-karpers in aanraking gekomen toen we in Duiven zijn komen wonen. 
De vorige eigenaar had een kleine vijver met koi en kon deze niet meenemen naar zijn nieuwe woonplaats. Onze gedachte was, we zien wel wat we er mee doen, maar neigden meer naar opruimen als ja, dit is leuk. Toch werd het heel leuk en we besloten niet alleen de koi te houden maar een hele nieuwe vijver te bouwen en er serieus een hobby van te maken. Zo gebeurde en in april 2008 was de nieuwe vijver gereed voor de oorspronkelijke bewoners aangevuld met een aantal prachtige exemplaren en we genieten er enorm van.

Nu is het houden van koi niet iets wat je zomaar even doet. Ze zwemmen per slot in een betrekkelijk kleine ruimte en omdat ze veel eten, komen er ook veel afvalstoffen in het water. Die moeten er weer uitgefilterd worden om de waterkwaliteit optimaal te houden. Ook moet er extra zuurstof in het water gebracht worden om zo een optimale omgeving te creëren voor deze prachtige vissen. In zo’n optimale omgeving liggen er ook tegenstanders op de loer zoals wormen en parasieten die de vissen belagen en hun gezondheid ondermijnen. Ook draad- en zweefalgen gedijen goed in onze vijvers en als je niet oppast ziet het water eruit als een soort erwtensoep waardoor je geen vis meer in het water kan onderscheiden. Dus ook daar moet in voorzien worden door het vijverwater langs een lamp met UV straling te leiden zodat de algen gedood worden en het water weer kraakhelder wordt. Al met al is er veel kennis van zaken nodig om een mooie vijver te creëren en de koi optimaal te verzorgen en hen een plezierig leven te geven .                                                                                                                              

Hoewel koi-karpers op het eerste gezicht niet zo aaibaar zijn als honden of katten, worden Koi (ook wel: `Nishikigoi' of gekleurde karpers) door steeds meer mensen als volwaardige huisdieren beschouwd. Van de naar schatting 1,2 miljoen vijvers in Nederland en België worden er zeker 200.000 door Koi bewoond. De Koi is zo'n 200 jaar geleden ontstaan. In de onherbergzame gebieden van de Japanse rijstkweek, waaronder het Niigata-gebergte, hield men reeds vele decennia karpers. Dit om de plaatselijke bevolking ook in de winter van voedsel te voorzien.
In het begin van de 19e eeuw werden er echter met enige regelmaat kleurmutanten van de oorspronkelijke grijs gekleurde karper voortgebracht. Men hield ze apart en begon er verder mee te kweken. In de loop der tijd zijn er zo vele kleurvormen ontstaan, die (net als bijvoorbeeld bij rashonden en raskatten) werden ingedeeld in zogenaamde kleurvariëteiten met officiële kenmerken waaraan zo'n variëteit moet voldoen: in de honden- en kattenwereld wordt dit de zogenaamde rasstandaard genoemd.

Dierbaar sieraad
Het houden van Koi schenkt de liefhebber voldoening in velerlei opzichten. Koi zijn levende wezens die relatief weinig zorg vereisen (mits de juiste voorwaarden in de vijver zijn geschapen) en die geen schade ondervinden als deze zorg voor een dag ontbreekt. De kleurenpracht van een Koi, bij afmetingen van soms wel meer dan een meter lengte, is ongeëvenaard. En wie rustig bij de vijver staat en de vreedzame, elegante zwembewegingen van de Koi op zich laat inwerken, zal zich van de alledaagse stress bevrijd voelen. De Koi is daarom een dierbaar sieraad voor de vijver. En vanaf ons prachtige zonne-terras genieten we optimaal van plant en dier. 
       
Vijver en tuin in de zomer
Aanwinst 2008 Shusui (boven) en Hi Kohaku 
Dit is de grootste: naam 'jumbo' Showa