Wonen in de gemeente Duiven

De vele voorzieningen en de prachtige omgeving zorgen voor een prettig woon- en werkklimaat voor de inwoners van de gemeente Duiven. In de gemeente Duiven is het aangenaam en comfortabel wonen. De gunstige ligging tussen de steden Zevenaar en Arnhem zorgt er voor dat alle voorzieningen binnen handbereik zijn. Ook de gemeente Duiven zelf heeft goede voorzieningen. Zo is er een gevarieerd winkelaanbod en een bruisend verenigingsleven.
 
Historie van de gemeente Duiven
De gemeente Duiven ligt in de provincie Gelderland en bestaat uit de kernen Duiven, Groessen en Loo. De gemeente ligt tussen de steden Zevenaar en Velp/Arnhem aan de A12 en telt ongeveer 24.300 inwoners.

Opgravingen die gedaan zijn, tonen eeuwenoude bewoning aan. In de gemeente herinneren de woonsteden van de landadel en de heerboeren en de grote hoven aan deze tijd.

 Voorbeelden hiervan zijn: de Berenklauw, Eltingerhof, Lengelerhof, Loowaard, Magerhorst, Ploen, Rijnegge en Rijswijk. De kerkgebouwen van Groessen en Duiven worden reeds vermeld in een akte van 838. Van de plaats Loo is bekend dat deze in 1300 een kapel had.
In de middeleeuwen was de gemeente grotendeels afhankelijk van de natuur. Heer en meester van de gemeente was de Hertog van Kleef tot 1609, daarna het keurvorstendom Brandenburg. De gemeente behoorde tot het 'ambt Liemers'. Landbouw en veeteelt waren de belangrijkste bronnen van bestaan voor de gemeente Duiven. Na 1800 werden er molens gesticht. Ook steenfabricage werd hier uitgeoefend. In 1855 werd de spoorlijn aangelegd en samen met de hedendaagse infrastructuur zorgen deze voor een goede bereikbaarheid van de gemeente Duiven.

Aan de bevolkingsgroei van de laatste jaren is te zien dat de gemeente Duiven een forse ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 1981 werd de gemeente Duiven samen met Westervoort aangewezen als groeikern. Er zijn toen 4.200 woningen gebouwd in Duiven-West, Duiven-Zuid en Lommerweide. Voor de toekomst is er een nieuwbouwwijk gepland ten oosten van Duiven. Daarnaast wordt het bedrijventerrein Centerpoort aan de A12 door de gemeente ontwikkeld.

 Cultuur/Te Bekijken in de gemeente Duiven

In de gemeente Duiven valt op cultureel gebied veel te beleven. Jaarlijks worden er in de gemeente door verenigingen, stichtingen en andere organisaties velerlei activiteiten georganiseerd. Er zijn verenigingen op het gebied van carnaval, kantklossen, foto/video, toneel, muziek en dans.  
                                                                                                                                                     

Voor de kunstliefhebbers is er de Kreatieve Kring Duiven. Deze kring heeft een werkgroep cursussen, een werkgroep kunstuitleen en een werkgroep exposities.                                                                      

Voor een heerlijk avondje uit kunt u naar de schouwburg, het theater of de bioscoop in Zevenaar of Arnhem. Voor het lenen van boeken en tijdschriften kunt u terecht bij de openbare bibliotheek in Duiven of Groessen. Voor de kern Loo komt de bibliobus op donderdag om de inwoners van leesmateriaal te voorzien.

Wilt u meer weten over de historie van de gemeente Duiven, dan kunt u terecht bij de Stichting Liemers Museum in Zevenaar. Dit is een streekmuseum dat gevestigd is in de 17de eeuwse havesathe Huize Mathena.

De prachtige omgeving van de gemeente Duiven kunt u het best verkennen en bekijken door het maken van een fiets- of wandeltocht. De oude hoven Berenklauw, Magerhorst, Eltingerhof, Lengelerhof, Loowaard, Ploen, Rijnegge en Rijswijk zijn een lust voor het oog.

Voor meer informatie over de bezienswaardigheden in de gemeente Duiven kunt u contact opnemen met de
VVV: VVV Arnhem, de Zuid-Veluwe & de Liemers, Stationsplein 45 Postbus 552, 6800 AN Arnhem Telefoon: 026 4420330
Openingstijden: ma t/m vr: 9.00-17.30 uur zaterdag: 10.00-16.00 uur.
 
Lommerweide:
Een van de wijken van Duiven is de Lommerweide. Deze wijk is ongeveer 15 jaar oud en is zeer gevarieerd van opzet door de verschillende bouwstijlen en achitectuur.
De straten dragen het kenmerk dat ze allemaal iets met 'weide' te maken hebben. Onze straat in deze wijk heet dan ook Klaverweide. Deze wijk ligt aan de N.O. kant van Duiven, aan de rand en heeft daardoor een directe verbinding met Zevenaar en de overige uitvalswegen zijn snel te bereiken.
Ons huis is een twee onder één kap woning gelegen t.o. een speelweide met rondom bebossing.
Deze z.g. seniorenwoningen vormen een apart wijkje binnen het grotere geheel met allerlei andere bouwstijlen.
Een heerlijke plek om te wonen!

 

Bloeiende heide op de Postbank (augustus 2010)